ΝΟΣΤΟΣ: μουσική ποιητική παράσταση (31/3/12)

| Saturday 17 March 2012
Ο σύλλογος μας Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λιβαδειάς διοργανώνει τη μουσική ποιητική παράσταση ΝΟΣΤΟΣ, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 και ώρα 8.00 μμ., στο Θολωτό Κρύας.
 

Η ΠΗΓΗ - Ο ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ-Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ -Ο ΕΡΩΤΑΣ- TΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - ΕΠΑΡΣΗ - Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Θα ακουστούν αποσπάσματα από έργα των Ν. Καζαντζάκη, Τ. Λειβαδίτη, Κικής Δημουλά, Οδ. Ελύτη, Αντρέι Ταρκόφσκυ με τους ήχους έργων μεγάλων μουσουργών: J. S. Bach, L. Van Beethoven, J. Brahms, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Claude Debussy, Maurice Ravel.

ΠΙΑΝΟ: Φιλιώ Στάμου
Συμμετοχή: Φωτεινή Τριανταφύλλου
ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ: Πόπη ΑδαμάκηΒαγγέλης Γούπιος

ΝΟΣΤΟΣ-αφίσα
"Η νοσταλγία είναι ένα ολοκληρωτικό απόλυτα συναίσθημα. Για να το πούμε αλλιώς, μπορεί κανείς να νιώθει νοσταλγία μένοντας στη χώρα του, δίπλα στους δικούς του. Παρά την ύπαρξη ενός ευτυχισμένου σπιτιού, μιας ευτυχισμένης οικογένειας, ο άνθρωπος μπορεί να υποφέρει από νοσταλγία, απλά και μόνο επειδή νιώθει ότι η ψυχή του είναι περιορισμένη, ότι δεν μπορεί ν’ απλωθεί όπως θα το ήθελε. Η νοσταλγία είναι αυτή η αδυναμία μπροστά στον κόσμο, αυτός ο πόνος να μην μπορείς να μεταδώσεις την πνευματικότητά σου στους άλλους ανθρώπους. Πρέπει ο άνθρωπος να πιστέψει στις πηγές του, στις ρίζες του. Να ξέρει από που ερχόμαστε, που πάμε, γιατί ζούμε. Δηλαδή να νοιώσει βαθιά εξάρτηση απέναντι στο Δημιουργό του. Αλλιώς, αν η σκέψη για το δημιουργό μας ξεφύγει, ο άνθρωπος γίνεται ζώο. Ο μοναδικός χαρακτηρισμός του ανθρώπου είναι το αίσθημά του της εξάρτησης, αυτή η ελευθερία που του δίνεται να νιώθει τον εαυτό του εξαρτημένο. Αυτή η αίσθηση είναι ο δρόμος της πνευματικότητας. Η τύχη του ανθρώπου συνίσταται στο να αναπτύσσει ακούραστα αυτό το δρόμο προς την πνευματικότητα. Η εξάρτηση είναι η μόνη ευκαιρία του ανθρώπου, γιατί η πίστη στο δημιουργό, η ταπεινή συνείδηση ότι δεν είσαι παρά το δημιούργημα ενός ανώτερου όντος, αυτή η πίστη έχει τη δυνατότητα να σώσει τον κόσμο. Πρέπει να γεμίσει τη ζωή του, από δουλειά, από ανάγκη. Αυτή η σχέση είναι πολύ απλή: μοιάζει μ' αυτήν που ενώνει τα παιδιά με το γονιό. Πρέπει ν' αναγνωρίσεις τη δύναμη, το κύρος του άλλου. Είναι αυτός ο σεβασμός, αυτή η δουλικότητα που δίνει στον άνθρωπο τη δύναμη να βλέπει μέσα του, που τον προικίζει μ' ένα βλέμμα αυτοελέγχου, το βλέμμα της ενατένισης."
~Αντρέι Ταρκόφσκι

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:

Φιλιώ Στάμου

Φιλιώ Στάμου Γεννήθηκε και κατοικεί στη Λιβαδειά. Ξεκίνησε ακκορντεόν σε ηλικία 7 ετών στη «Μουσική Σχολή της Ιουλίας Καραβασίλη» στην τάξη της κ. Ιουλίας Καραβασίλη.

Στα 12 της χρόνια συμμετείχε στην εκπομπή της ΕΡΤ "Ο κόσμος της μουσικής".

Το 1999 πήρε πτυχίο ακκορντεόν με βαθμό Άριστα Παμψηφεί.

Στα 9 της χρόνια ξεκινά το πιάνο με καθηγήτρια την κ. Μάρτζυ Σαμαράκη, και συνεχίζει με την κ. Φωτεινή Τριανταφύλλου αποκτώντας το πτυχίο της με Άριστα Παμψηφεί. Συνεχίζει στην τάξη του διπλώματος στο Ωδείο Αγίου Στεφάνου υπό την καθοδήγηση της Φωτεινής Τριανταφύλλου, και αποκτά το Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό Άριστα και Α΄Βραβείο.

Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα θεωρητικών, αρχικά υπό την κ. Λιάνα Καραβασίλη, αποκτώντας το Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Άριστα, Πτυχίο Αντίστιξης με βαθμό Άριστα, και αργότερα υπό τον κ. Στάθη Ουλκέρογλου Πτυχίο Φούγκας με βαθμό Άριστα Παμψηφεί.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Andras Kemenes (έτος Μπάρτοκ 2006 και 2007) και Lilia Boyadjieva (τεχνική και ερμηνεία 2008 και 2009), καθώς και έργα ρεπερτορίου με τον Φρίξο Μόρτζο.

Επίσης, ήταν φιναλίστ στο Γ' και Δ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Πιανιστών Άνδρου το 2005, όπου ερμήνευσε για πρώτη φορά πανελλαδικά το έργο του Κώστα Ευαγγελάτου "Κυκλάδες", και 2007 αντίστοιχα, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Συμμετείχε στον 21° Διαγωνισμό της ΧΟΝ όπου βραβεύτηκε με Α' Έπαινο.

Παράλληλα, έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ, ερμηνεύοντας έργα των Bach, Brahms, Chopin, Beethoven, Ginastera, Shostakovich, Μάνο Σκαρβέλη, Μιχάλη Τραυλό, Γιάννη Κωνσταντινίδη κ.ά. Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Στεφάνου Αττικής (αφιέρωμα στον Claude Debussy, J.S.Bach κλπ.), στο Ωδείο Αγίου Στεφάνου καθώς και στο Ωδείο Ignace Tigerman.

Επίσης έχει συνεργαστεί με την Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς σε εκδηλώσεις για την ημέρα ποίησης (Αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι & Αφιέρωμα στην Κική Δημουλά) και για τη Συνάντηση της Ομάδας Ανάγνωσης με την Ιωάννα Καρυστιάνη.

Από το 2001 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 δίδαξε στο Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς Πιάνο, Ακκορντεόν και Ανώτερα Θεωρητικά.

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.


Φωτεινή Τριανταφύλλου 

Φωτεινή Τριανταφύλλου Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο και στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο. Κατέχει Δίπλωμα πιάνου με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ και Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ», Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ», Πτυχίο Αντίστιξης με βαθμό «ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ» και Πτυχίο Φυγής με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ».

Συνέχισε την πιανιστική μελέτη διπλα στους ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΟΝΚΕΡ και LOUDMILA STOYANOVA. Στην πορεία, συμμετέχει ενεργά σε πανελλήνια και διεθνή master-classes με καθηγητές τους: PAOLA VOLPE(Ιταλία), OXANA YABLONSKAYA(Ρωσία), JERMAINE MOUNIER(Γαλλία), FRANK WIBAUT(Αγγλία), DUO GANEVI(Βουλγαρία), BORISLAVA TANEVA (Βουλγαρία), LOUDMILA STOYANOVA(Βουλγαρία), GYORGY SANDOR (Ουγγαρία), ALFONS KONTARSKY(Ουγγαρία), ANDRAS KEMENES (Ουγγαρία), ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΟΝΚΕΡ (Ελλάδα).

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε κύκλο μαθημάτων πάνω στο σύστημα ORFF καθώς και μία σειρά σεμιναρίων Μουσικοθεραπείας υπό την αιγίδα του Ε.Σ.Μ.Α.(Ελληνικός Σύλλογος Μουσικοκινητικής Αγωγής). Έχει παρακολουθήσει επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα «Η Παιδαγωγική του Σχολείου» υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Μουσικής.

Έχει αποσπάσει το Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων και το Β’ Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στο SALERNO της Ιταλίας στην κατηγορία Piano-Duo.

Έχει δώσει πολυάριθμες ατομικές συναυλίες και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία. Η μουσικοπαιδαγωγική της πορεία ξεκινά από το 1987 παράλληλα με την οργάνωση κι επιμέλεια καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια πιάνου και μουσικοκινητικής αγωγής στους παρακάτω φορείς: Ωδείο Αγίου Στεφάνου(1987-σήμερα), Εθνικό Ωδείο Αγίας Παρασκευής(1987-1988), Δημοτικό Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» (1993-2003), Δημοτικό Ωδείο Αγίας Βαρβάρας (1998-1999), Μουσική Σχολή «Ηχόχρωμα»(2000-2003). Έχει θητεύσει ως καλλιτεχνική διευθύντρια στη Μουσική Σχολή Μεσογείων (1998-1999).

Είναι μέλος του Ε.Σ.Μ.Α.(Ελληνικός Σύλλογος Μουσικοκινητικής Αγωγής) και της E.P.T.A.(Ευρωπαϊκός Σύλλογος Καθηγητών Πιάνου).

Είναι κάτοχος του DIPLOME DES ETUDES SUPERIEURES από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και τελειόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Βαγγέλης Γούπιος

goupiosΓεννήθηκε στο Λαφύστιο Βοιωτίας. Απόφοιτος Λυκείου.

Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας του Δημοτικού Θεάτρου Λιβαδειάς από το 1988. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνια φεστιβάλ ερασιτεχνικού Θεάτρουγια α’ ανδρικό ρόλο (Ιθάκη), και β΄ανδρικό ρόλο (Κόρινθο, Ζωγράφου και Καρδίτσα).

Είναι αγρότης (βιοκαλλιεργητής).


Πόπη Αδαμάκη

adamaki1Γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας.

Σπούδασε στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1982 εργάζεται ως εκπαιδευτικός.

Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ 2010-2011. Συντονίστρια της Ομάδας Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς από το 2005.

0 σχόλια:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2012 (1) 2015 (1) 2016 (7) 2017 (2) 2018 (3) 2019 (3) 2021 (1) 2021 Κοινωνικά (1) 2022 (1) 2022 Διαμαρτυρία Εφορευτικό Συμβούλιο (1) 2023 (1) 2024 (1) 21 Απριλίου (1) Cards (1) email (1) Fiends of the Library (1) howto (1) Images (1) online services (1) petition (1) photo (2) sms (1) videos (2) Αποφάσεις (1) Αρχαιρεσίες (11) Βοιωτοί συγγραφείς (1) Γενική Συνέλευση (11) Δ.Σ. (4) Δελτία Τύπου (1) Διαδίκτυο (1) Δράσεις του ΣΦΒΛ (7) Δραστηριότητες Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς (2) Δωρεές (2) Εθελοντισμός (2) Εκδηλώσεις ΣΦΒΛ (15) Εκδρομές (3) εκθέσεις (1) εκλογές (3) εκλογές 2021 Γενική Συνέλευση (1) Επικαιρότητα (4) Επικοινωνία (2) Θέατρο (1) Ιστοσελίδες (1) Καταστατικό (2) Μαθήματα (4) Μουσεία (1) Μουσικές εκδηλώσεις (3) Νέες Τεχνολογίες (3) Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (1) παιδικά βιβλία (1) Παραστάσεις (2) Παρουσίαση βιβλίου (3) περιοδικά (1) Ποίηση (3) Σεμινάρια (1) συγκέντρωση υπογραφών (1) Συναντήσεις με συγγραφείς (2) Συναυλίες (2) Συνδρομές (3) Συνέδρια (1) Συνελεύσεις (5) Συνεντεύξεις (1) Συνεργασίες (7) ΣΦΒΛ (10)